top of page
Etsi
Mika Kulju

Suomalaiset Normandian maihinnousussa

Päivitetty: 22. lokak.



Normandian maihinnousu 6. kesäkuuta 1944 on yksi tunnetuimmista tapahtumista maailmanhistoriassa. Uusi kirjani on tarina maihinnousuun liittyvistä matkakohteista, jotka ovat kiehtoneet ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Se on myös kertomus muutamien suomalaissukuisten sotilaiden kohtaloista, jotka kietoutuivat näihin historiaan piirtyneisiin hetkiin.


Teos valottaa, miltä Normandian rannat näyttivät suomalaisten silmin ennen ja nyt. Lisäksi kirja murtaa maihinnousuun liittyviä myyttejä. Teos perustuu pitkälti omiin kokemuksiini matkoilta Normandiaan.

Lukunäyte kirjasta Suomalaiset Normandian maihinnousussa:


Joulukuisena pimeänä iltana Bény-sur-Merin kanadalaisten sotilaiden hautausmaa on aavemainen kokemus. Valkoisten hautakivien rivit kertovat omaa hiljaista viestiään kanadalaisten uhrauksista Juno Beachilla ja maihinnousun jälkeisissä taisteluissa. Monen nuoren miehen muisto elää hautakivien nimissä, sillä jokaisella heistä on tarina kerrottavanaan. Eräs koskettavimmista kokemuksista Normandian sotahistoriallisilla retkillä on ollut 12-minuuttinen lyhytfilmi They Walk With You, jota esitetään kanadalaisten sotilaiden muistolle omistetun Juno Beach Centren pienessä elokuvateatterissa. Harvey Crosslandin elokuva tavoittaa hienolla tavalla sen, miten Normandian maihinnousun vaikutukset ovat sukupolvet ylittävä kokemus. Loppukohtaus ei jätä katsojaa kylmäksi.


Bény-sur-Merin kalmiston hautakivissä on myös muutaman suomensukuisen miehen nimi. Winnipegin kuninkaallisen jalkaväen kiväärimies Sulo William Alanen oli kolmekymppinen kaatuessaan tai kuolleessaan haavoihinsa Caenissa 5. heinäkuuta 1944. Hän oli syntynyt vuonna 1914 Nolalussa, Thunder Bayn alueella Ontariossa. Alasen vanhemmat olivat kotoisin Jurvasta ja Ikaalisista.


Lincoln&Welland -jalkaväkirykmentin 28-vuotias korpraali Larry J. Toivonen haavoittui 29. elokuuta ja menehtyi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Mattawassa Ontariossa asunut maanviljelijä oli syntynyt Kauhajoella ja hänet tunnettiin aktiivisena urheilijana. Toivonen oli astunut Kanadan armeijan palvelukseen North Bayssa lokakuussa 1942. Toivosen hautakivessä ovat velipojan koskettavat englanninkieliset hyvästit.

Suomalaisnimien paljous ei ole sattuman oikku, sillä yli 150 000 suomalaista lähti 1900-luvun alkupuolella Pohjois-Amerikkaan paremman elämän toivossa. Arvioiden mukaan 1930-luvulla Yhdysvalloissa ensimmäisen ja toisen polven suomalaisia siirtolaisia oli jo yli 300 000. Kanadaan puolestaan muutti 1920- ja 1930-luvuilla kymmeniätuhansia suomalaisia sen jälkeen, kun Yhdysvallat kiristi maahanmuuttoa. Kanada oli Britannian esimerkistä julistanut Suomelle sodan joulukuussa 1941, mutta se ei estänyt suomalaisten ja suomalaistaustaisten värväämistä armeijaan.


Suomen Kansalliskirjastossa Helsingissä on vuonna 1946 Sudburyssa Ontariossa painettu Canadan suomalaisten sotilaiden muistoalbumi. Matrikkelissa on esitelty lyhyesti kuvan kera noin 800 Kanadan asevoimissa palvellutta suomalaistaustaista miestä ja myös muutamia naisia. Kirjan listat eivät sisällä kaikkia suomensukuisten nimiä, eivätkä kaikki esitellyt sotilaat palvelleet Euroopassa. Matrikkelissa on myös maininta 38 kaatuneesta, joista osan ikuinen lepopaikka on Bény-sur-Merin hautausmaalla.


Teos löytyy Suomalaisen kirjakaupan kivijalkakaupoista Helsingistä Rovaniemelle sekä muista laadukkaista kirjakaupoista ja verkkokaupoista.


Markku Kasalan kuvaamat videot huhtikuun 2024 Normandian ekskursiolta:














188 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page