National Geographic ja Raatteen tie
- Mika Kulju
- 16.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 17.3.
National Geographic on aina ollut minulle ikonisessa asemassa, joten pääsy asiantuntijaksi kanavan tv-sarjaan Defending Europe oli eräänlainen unelmien täyttymys. "Eurooppaa puolustamassa" tutustuu strategioihin, aseisiin ja rakenteisiin, joita eri Euroopan maat ovat käyttäneet puolustaessaan ja suojellessaan alueitaan kautta aikojen. Ohjelma kattaa yli 2000-vuotisen historian ja näyttää, kuinka usein unohdetuilla tarinoilla ja paikoilla oli keskeinen rooli nykyisten Euroopan maiden ja rajojen luomisessa.
Kuusiosaisen sarjan Suomi-jakson kuvaukset tehtiin minun osaltani Suomussalmella Raatteen tien taistelun maastoissa kymmenessä tunnissa 13. lokakuuta 2023. Tuotantoyhtiö Atomic Televisionin kuuden hengen kuvausryhmää johti kokenut ohjaaja Paul Bradshaw.
Venäjän rajan pinnassa, Raatteen kylässä tehtiin mieleenpainuva kirveskohtaus, jossa metaforamaisesti pilkoin kolonnaa esittäneen puunoksan viiteen osaan. Kuvaamani mottitaktiikan ansiosta Raatteen tie onkin kansainvälisesti tunnetuin talvisodan taistelu, jota on kerrattu maailman sotilasakatemioissa vuosikymmenistä toiseen. Sitä on pidetty malliesimerkkinä määrällisesti ylivoimaisen vastustajan lyömisestä.

Raatteen tien taistelu tammikuun alussa 1940 oli yksi talvisodan tärkeimmistä käännekohdista, kun puna-armeijan ukrainalainen 44. Divisioona pyrki katkaisemaan valtakunnan pohjoisessa kapeimmalta kohdalta Suomussalmelta Ouluun. Jos Suomi olisi murtunut pohjoisessa, olisi itsenäisyys ollut enemmän kuin vaakalaudalla. Taitavan mottitaktiikan, kylmään talveen soveltuvan varustuksen ja hiihtotaidon ansiosta suomalaiset kuitenkin pääsivät nopeasti niskan päälle.
Tammikuun alkupäivinä neuvostojoukot olivat sulloutuneet Raatteen tielle. Eversti Hjalmar Siilasvuo käynnisti 5. tammikuuta suomalaisjoukkojen päähyökkäyksen mottiin suljettua vihollisdivisioonaa vastaan, ja taistelun hirvittävä loppunäytös alkoi. Ukrainalainen 44. Divisioona lyötiin täysin ja sen riveistä kaatui arviolta 5000–7000 sotilasta. Murskaavan voiton ansiosta Raatteen tiestä tuli osa kansallista mytologiaa.
Raatteen tie on olennainen osa tv-sarjan Suomi-jaksoa. Lisäksi meriarkeologit Andy Torbet ja Minna Koivikko tutkivat Suomenlinnan edustan hylkyjä. Sotahistorioitsija Alex Churchill puolestaan tutkii kahta epätavallista asetta: Neuvostoliiton tankkia ja Molotovin cocktailia. Lopuksi entinen sotilas Arthur Williams tutustuu bunkkereihin ja tapaa suomalaisia reserviläisiä.
National Geographic -kanavan tv-sarjan Defending Europe Suomi-jakso esitettiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle 5. syyskuuta 2024.
#NationalGeographicSuomi @Natgeosuomi #eurooppaapuolustamassa #mikakulju

Blogin kuvat ja video: National Geographic
Comments