top of page

LUENTOTILAISUUDET

165564.jpg

Tornion maihinnousu ja Yhteislyseon piiritys 1944
 

Yleisöluennot tilauksesta ryhmille Tornion Grand Hotel Mustaparrassa:
Grand Hotelin rakennuksen tarina linkittyy vahvasti Lapin sodan syntyhistoriaan ja suomalaisten maihinnousuun saksalaisten joukkojen selustaan Torniossa 1. lokakuuta 1944. Näistä dramaattisista tapahtumista kertoo kirjailija Mika Kuljun luento ”Tornion maihinnousu ja Yhteislyseon piiritys 1944”.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun jatkosodan jälkeen suomalaiset käänsivät aseensa saksalaisia vastaan. Torniossa sijaitsi kaksi saksalaista sotasairaalaa, jotka olivat Wehrmachtin kenttäsairaalaosasto 1/521 Seminaarissa ja 6. SS-Vuoristodivisioona Nordin pääsidontapaikka West Yhteislyseolla. Jälkimmäisessä oli suomalaisten noustessa Röyttässä maihin ainoastaan henkilökuntaa. Suomalaiset eivät onnistuneet valtaamaan SS-miesten sotasairaalaa, mutta yhteislyseon rakennus jäi piiritetyksi. Saksalaiset pitivät puoliaan ampumalla sarjoja konetuliaseilla viereisille kaduille.

SS-Obersturmführer Schwartz oli Tornion kaappauksen jälkeen pyytänyt miestensä vapaata kulkua pohjoiseen, mutta Suensaarella suomalaisia joukkoja johtanut majuri Thure Larjo ei vastannut tupakkalaatikolle raapustetun kirjeen pyyntöön. Piirityksen jatkuessa yhteislyseon saksalaisten taistelutahto alkoi murtua, ja aamupäivällä 3. lokakuuta Schwartz kertoi Larjolle neuvottelussa, että he olivat valmiita antautumaan. Samana iltana kello 19.30 Välikadulla seisoi 31 antautunutta vankia.

Yhteislyseolla olleiden saksalaisten konetuliaseita ei koskaan löydetty. Talonmies arveli, että ne oli pudotettu ylimmässä kerroksessa sijainneen ilmanvaihtolaitteiston suureen aukkoon. Tätä arvoitusta ei ole ratkaistu vielä tänäkään päivänä.

Kuva: SA-kuva

bottom of page