top of page

KIRJAT

tsunami_www.jpg

Mika Kulju

Tsunami (Readme.fi 2023)

Kansainvälisen tason ammattivaras Ville Laine on luonut uransa täysin itse eikä luota muiden apuun. Suurten onnistumisten jälkeen vuonna 2004
Cannesin Carlton-hotellin jalokiviryöstössä asiat menevät pieleen ja viranomaiset pääsevät mestarivarkaan jäljille dna-jäljen ansiosta. Laine pakenee Aasiaan ennen kuin hänen identiteettinsä paljastuu lopullisesti.

Yllättävä mahdollisuus uuden elämän aloittamiseen tarjoutuu Thaimaassa tsunamin iskiessä Khao Lakin rantaan. Hetken mielijohteesta Laine päättää ottaa hukkuneen, loman aikana tutuksi tulleen yksinäisen miehen henkilöllisyyden, ja onnistuu palaamaan Eurooppaan uuden identiteetin turvin.

lapin_sota_uusi_2022_www.jpg

Mika Kulju

Lapin sota 1944-1945 (Readme.fi 2022)

Lapin sota 1944–1945 oli historiamme käännekohta, joka päätti toisen maailmansodan Suomen osalta. Katkerassa sodassa Suomi taisteli Neuvostoliiton painostamana entistä aseveljeään Saksaa vastaan. Lapin sodassa Suomi siirtyi liittoutuneiden puolelle ja poliittisesti uuteen aikakauteen, jonka jäljet näkyvät vielä meidänkin päivinämme.

Klassikkoteoksen uudistettu laitos kertoo erikoisen sodan erikoisen tarinan.

kirjeita_raatteen_tielta_ekirja12426.jpg

Mika Kulju

Kirjeitä Raatteen tieltä - Suomalaisen kersantin sotapolku Suomussalmelta Sallaan (Gummerus 2021)

Saatavana äänikirjana ja e-kirjana

”Eiköhän se taasen pehmitä Molotovin poikia niin kuin Raatteessa."

Näin toivoi kersantti Heikki Kulju pakkasen auttavan Kuhmossa 13.2.1940 kirjoittamassaan kirjeessä. Kolme päivää myöhemmin hän oli harvinaisen hyvällä tuulella, kun vaimo oli lähettänyt valokuvia kotoa. Korsussa saattoi kuvia katsellessa mennä tuntikausia yksinäisiin ajatuksiin vaipuneena.

Kirjeitä Raatteen tieltä on kersantti Heikki Kuljun (1915-1941) sotapolun kuvaus ja samalla läpileikkaus menestyneen tietokirjailijan tähänastiseen tuotantoon.

kaksintaistelu_lumessa.jpg

Mika Kulju

Kaksintaistelu lumessa – Lapin talvisota 1939–1940 (Gummerus 2019)

Mäntyvaaran ja Pelkosenniemen taistelut ovat turhaan jääneet kuuluisien Suomussalmen mottitaistelujen varjoon.

Tämä kirja kertoo näiden Suomen historiaan oleellisesti kuuluvien tapahtumien kulun faktojen valossa ja koko talvisodan kontekstissa. Teos on myös läpileikkaus talvisodan historiaan ja kunnianosoitus veteraanisukupolven tarinankerronnan perinteelle.

ihmeentekijat_kansi.jpg

Mika Kulju

Oulun ihmeen tekijät (Ajatus Kirjat 2002)

Kirja kertoo Oulun teknologiailmiön historian. Päähenkilöitä ovat mm. Seppo Säynäjäkangas, Jorma Terentjeff, Veikko Lesonen, Lauri Kuokkanen, Matti Otala ja Pertti Huuskonen. Teos on käännetty japaniksi.

Raatteen tie 2023_kansi.jpg

Mika Kulju

Raatten tie - Talvisodan sankaritarina (Readme.fi 2023)

Raatteen tie – Talvisodan sankaritarina on klassikkoteoksen uusi ja tuoreimmalla tutkimustiedolla täydennetty laitos.

taistelulentajat_blogi.jpg

Mika Kulju

Taistelulentäjät - Suomalaiset legendat 1939-1945 (Readme.fi 2021)

Teos kertoo suomalaisten taistelulentäjien sankariteoista ja myös kovista kohtaloista talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin
sodassa. Mukana on sekä tuntemattomia taistelukertomuksia että ilmasodan klassikoita, jotka kerrotaan uudesta narratiivisesta näkökulmasta. Tärkeänä lähdemateriaalina ovat jatkosodan aikana julkaisematta jääneet tk-miesten tekstit, joista suurta osaa hyödynnetään historiantutkimuksessa nyt ensimmäisen kerran.

UAW.jpg

Mika Kulju ja Lars Gyllenhaal

Vaietut arktiset sodat (painettu kirja Readme.fi 2023, Storytel 2022)
Saatavana äänikirjana ja e-kirjana

Vaietut arktiset sodat kertoo saman nimisen tv-sarjan tapahtumien taustat kahden arvostetun historiantutkijan kertomana. 

tuntematon_jatkosota.jpg

Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski

Tuntematon jatkosota
TK-miesten sensuroidut dokumentit (Gummerus 2015)

Saatavana e-kirjana

Kirja tuo esiin yli 70 mykistävää tiedotuskomppanioiden miesten kirjoittamaa artikkelia, jotka syystä tai toisesta jätettiin julkaisematta sodan jylyssä.
Monet aikansa johtavat kirjailijat, valokuvaajat, journalistit ja mainosmiehet kuten Simo ”Aapeli” Puupponen, Matti Hälli ja Veikko Ennala toimivat virallisen Suomen propagandan tekijöitä. Kirja avartaa kuvaa myös heistä.

tm_kansi_large.jpg

Mika Kulju

Tornion maihinnousu 1944 (Ajatus Kirjat 2009)

Tornion maihinnousu 1. lokakuuta 1944 oli Lapin sodan todellinen lähtölaukaus, joka päätti lopullisesti suomalais-saksalaisen aseveljeyden. Tässä uhkarohkeassa operaatiossa suomalaiset siirtyivät suojaamattomana laivasaattueena Röytän satamaan ja saksalaiset joukot yllätettiin täysin. Teos luo uusia näkökulmia Tornion taistelujen ratkaisuvaiheisiin.

Zelenskyi_taipumaton.jpg

Mika Kulju

Zelenskyi - Taipumaton (Readme.fi 2023)
Saatavana myös äänikirjana

”Minä tarvitsen ammuksia, en kyytiä.”

Näin vastasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Yhdysvaltojen tarjoukseen noutaa hänet pois Kiovasta Venäjän hyökkäyksen keskeltä. Venäjän hyökkäys naapurimaataan kohtaan oli raaka ja törkeä, mutta Zelenskyin esimerkin mukaisesti ukrainalaiset päättivät taistella. Jo parin ensimmäisen taistelupäivän aikana Ukrainan nuorekkaasta presidentistä kasvoi kansainvälinen elävä legenda ja esikuva kaikille vapautta arvostaville eurooppalaisille. Rohkeutensa ansiosta hän on meidän aikamme kunnioitetuin eurooppalainen valtiomies.

kohtalona_tali-ihantala_ekirja98057.jpg

Mika Kulju

Kohtalona Tali-Ihantala (kuvateos, Gummerus 2018)

Saatavana äänikirjana ja e-kirjana

Tali–Ihantala 1944 on suurin Pohjoismaissa käyty taistelu. Se vaati kahdessa viikossa 1 100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen.

Tali-Ihantalassa ratkaistiin Suomen kohtalo, sillä suurimman yksittäisen torjuntavoiton jälkeen Neuvostoliiton haaveet Suomen valloituksesta alkoivat hiipua.

Tämä on menestysteoksen päivitetty ja kuvitettu painos.

kasivarren_sota_kansi.jpg

Mika Kulju

Käsivarren sota – Lasten ristiretki 1944-1945 (Gummerus 2017)

Saatavana e-kirjana

Käsivarren sota kertoo ensi kertaa tässä laajuudessaan 600 nuoren suomalaisen arktisista taisteluista Lapin sodan viimeisinä kuukausina. Nuorukaisten sotatie sai aikalaisiltaan nimen ”lasten ristiretki”.

Vahvana kertojaäänenä teoksessa on Käsivarren taistelujen luutnantti Martti Takkinen (1919–2008), jonka silminnäkijäkertomukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

jorma_terentjeff_www.jpg

Mika Kulju

Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff (Gummerus 2012)

Muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff julkaistiin huhtikuussa 2012. Mika Kuljun toimittama teos kertoo Terentjeffin tarinan Oulaisten Matosaaren pelloilta elektroniikkateollisuuden huipulle.

bottom of page