TIETOKIRJAT

taistelulentajat_blogi.jpg

Mika Kulju

Taistelulentäjät - Suomalaiset legendat 1939-1945 (Readme.fi 2021)

Lokakuussa 2021 ilmestynyt teos kertoo suomalaisten taistelulentäjien sankariteoista ja myös kovista kohtaloista talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa.Toisessa maailmansodassa suomalaiset taistelulentäjät kamppailivat käytännössä koko ajan punatähtisten viholliskoneiden määrällistä ylivoimaa vastaan.

Lähtökohtiin nähden miehet tekivätkin enemmän kuin heiltä vaadittiin, ja suomalaisten menestys hakee vertaistaan kansainvälisessäkin mittakaavassa.

kohtalona_tali_ihantala_2018.jpg

Mika Kulju

Kohtalona Tali-Ihantala (kuvateos, Gummerus 2018)

Saatavana myös äänikirjana ja e-kirjana

Tali–Ihantala 1944 on suurin Pohjoismaissa käyty taistelu. Se vaati kahdessa viikossa 1 100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen.

Tali-Ihantalassa ratkaistiin Suomen kohtalo, sillä suurimman yksittäisen torjuntavoiton jälkeen Neuvostoliiton haaveet Suomen valloituksesta alkoivat hiipua.

Tämä on menestysteoksen päivitetty ja kuvitettu painos.

jorma_terentjeff_www.jpg

Mika Kulju

Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff (Gummerus 2012)

Muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff julkaistiin huhtikuussa 2012. Mika Kuljun toimittama teos kertoo Terentjeffin tarinan Oulaisten Matosaaren pelloilta elektroniikkateollisuuden huipulle.

tm_kansi_large.jpg

Mika Kulju

Tornion maihinnousu 1944 (Ajatus Kirjat 2009)

Tornion maihinnousu 1. lokakuuta 1944 oli Lapin sodan todellinen lähtölaukaus, joka päätti lopullisesti suomalais-saksalaisen aseveljeyden. Tässä uhkarohkeassa operaatiossa suomalaiset siirtyivät suojaamattomana laivasaattueena Röytän satamaan ja saksalaiset joukot yllätettiin täysin. Teos luo uusia näkökulmia Tornion taistelujen ratkaisuvaiheisiin.

Mika Kuljun koko muun tuotannon löydät täältä.

kaksintaistelu_lumessa.jpg

Mika Kulju

Kaksintaistelu lumessa – Lapin talvisota 1939–1940 (Gummerus 2019)

Mäntyvaaran taistelu ja Pelkosenniemen taistelu ovat turhaan jääneet kuuluisien Suomussalmen mottitaistelujen varjoon.

 

Tämä kirja kertoo näiden Suomen historiaan oleellisesti kuuluvien tapahtumien kulun faktojen valossa ja koko talvisodan kontekstissa. Teos on myös läpileikkaus talvisodan historiaan ja kunnianosoitus veteraanisukupolven tarinankerronnan perinteelle.

kasivarren_sota_kansi.jpg

Mika Kulju

Käsivarren sota – Lasten ristiretki 1944-1945 (Gummerus 2017)

Käsivarren sota kertaa Lapin sodan tapahtumia ja kertoo ensi kertaa tässä laajuudessa Lasten ristiretken tarinan. Käsivarressa 600 nuorta suomalaista kävi jälkipolville vähemmän tunnetuksi jäänyttä asemasotaa puolen vuoden ajan. Nuorukaisten sotatie sai aikalaisiltaan nimen ”Lasten ristiretki”. Vahvana kertojaäänenä teoksessa on Käsivarren taistelujen luutnantti Martti Takkinen (1919–2008), jonka silminnäkijäkertomukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

raatteentie.jpg

Mika Kulju

Raatteen tie (Ajatus Kirjat 2007 ja laajennettu laitos 2009)

Teos kertoo Raatteen tien tarinan ja rikkoo samalla taisteluun liittyviä myyttejä. Kirja esittelee uusia näkökulmia taistelun tapahtumista, taustoista ja jälkinäytöksestä. Suurin osa lähteinä käytetyistä sotapäiväkirjojen otteista julkaistaan ensimmäisen kerran. Raatteen tie valittiin sotasankari.fi:n äänestyksessä Vuoden sotakirjaksi 2007. Teoksen laajennettu laitos on julkaistu lokakuussa 2009.

Lisäksi Kuljulta on julkaistu teos Raatteen tie - Jäätynyt helvetti (Gummerus 2013).

kirjeita_raatteen_tielta_ekirja12426.jpg

Mika Kulju

Kirjeitä Raatteen tieltä - Suomalaisen kersantin sotapolku Suomussalmelta Sallaan (Gummerus 2018 ja 2021)

Tulossa äänikirjana ja e-kirjana joulukuussa 2021

Kersantti Heikki Kulju toivoi pakkasen auttavan Kuhmossa 13.2.1940 kirjoittamassaan kirjeessä. Kolme päivää myöhemmin hän oli harvinaisen hyvällä tuulella, kun vaimo oli lähettänyt valokuvia kotoa. Korsussa saattoi kuvia katsellessa mennä tuntikausia yksinäisiin ajatuksiin vaipuneena.

Suomussalmen ja Kuhmon taistelut ovat kansainvälisestikin tunnettuja mutta jatkosodan Sallan taisteluista 1941 on kirjoitettu vähän. Täällä Suomen aseveli Saksa koki itärintamansa ensimmäisen sotilaallisen epäonnistumisensa. Suomalaisille kävi pian selväksi, että rinnalla taistelleet saksalaiset joukot eivät pärjäisi arktisessa sodassa. Usko sodan voittoon alkoi jo silloin hiipua.

lapin_sota_kansi.jpg

Mika Kulju

Lapin Sota 1944-1945 (Gummerus 2013)

Lähes seitsemän kuukautta kestänyt Lapin sota on jäänyt suomalaisessa historiankirjoituksessa huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin talvisodan ja jatkosodan taistelut itärajalla. Lapin sota 1944-1945 on ensimmäinen yleisteos aiheesta yli 30 vuoteen. Kirja kertoo kattavasti suomalaisten viimeisen taipaleen toisessa maailmansodassa.

ihmeentekijat_kansi.jpg

Mika Kulju

Oulun ihmeen tekijät (Ajatus Kirjat 2002)

Kirja kertoo Oulun teknologiailmiön historian. Päähenkilöitä ovat mm. Seppo Säynäjäkangas, Jorma Terentjeff, Veikko Lesonen, Lauri Kuokkanen, Matti Otala ja Pertti Huuskonen. Teos on käännetty japaniksi.