TIETOKIRJAT

Mäntyvaaran taistelu ja Pelkosenniemen taistelu ovat turhaan jääneet kuuluisien Suomussalmen mottitaistelujen varjoon.

Tämä kirja kertoo näiden Suomen historiaan oleellisesti kuuluvien tapahtumien kulun faktojen valossa ja koko talvisodan kontekstissa. Teos on myös läpileikkaus talvisodan historiaan ja kunnianosoitus veteraanisukupolven tarinankerronnan perinteelle.

Lue lisää

Kirjeitä Raatteen tieltä - Suomalaisen kersantin sotapolku Suomussalmelta Sallaan

Mika Kulju (Gummerus 2018)

Kersantti Heikki Kulju toivoi pakkasen auttavan Kuhmossa 13.2.1940 kirjoittamassaan kirjeessä. Kolme päivää myöhemmin hän oli harvinaisen hyvällä tuulella, kun vaimo oli lähettänyt valokuvia kotoa. Korsussa saattoi kuvia katsellessa mennä tuntikausia yksinäisiin ajatuksiin vaipuneena.
Suomussalmen ja Kuhmon taistelut ovat kansainvälisestikin tunnettuja mutta jatkosodan Sallan taisteluista 1941 on kirjoitettu vähän. Täällä Suomen aseveli Saksa koki itärintamansa ensimmäisen sotilaallisen epäonnistumisensa. Suomalaisille kävi pian selväksi, että rinnalla taistelleet saksalaiset joukot eivät pärjäisi arktisessa sodassa. Usko sodan voittoon alkoi jo silloin hiipua.

Lue lisää

Eränkävijät: Eräkoiria ja koiraihmisiä

Mika Kulju (Gummerus 2018)

Sympaattinen suomenlapinkoira Äijä on noussut Eränkävijät-tv-sarjan päähenkilöksi. Ja miksei olisi: jo suomalaisista luolamaalauksista näkee, että koira on erämiehen paras kaveri.
Eränkävijät-kirjasarjan toinen osa sukeltaa kalastajien ja metsästäjien – koirien ja ihmisten – sielunmaisemaan. Äijän rinnalla toisessa pääroolissa on pikkuinen Hopi-pentu, josta kasvaa kunnon linnustaja. Ja mukana seikkailee myös sarjan muita nelijalkaisia.
Lue lisää

Kohtalona Tali-Ihantala (kuvateos)

Mika Kulju (Gummerus 2018)

Tali–Ihantala 1944 on suurin Pohjoismaissa käyty taistelu. Se vaati kahdessa viikossa 1 100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen.
Tali-Ihantalassa ratkaistiin Suomen kohtalo, sillä suurimman yksittäisen torjuntavoiton jälkeen Neuvostoliiton haaveet Suomen valloituksesta alkoivat hiipua.
Tämä on menestysteoksen päivitetty ja kuvitettu painos.

Lue lisää

Käsivarren sota – Lasten ristiretki 1944-1945

Mika Kulju (Gummerus 2017)

Käsivarren sota kertaa Lapin sodan tapahtumia ja kertoo ensi kertaa tässä laajuudessa Lasten ristiretken tarinan. Käsivarressa 600 nuorta suomalaista kävi jälkipolville vähemmän tunnetuksi jäänyttä asemasotaa puolen vuoden ajan. Nuorukaisten sotatie sai aikalaisiltaan nimen ”Lasten ristiretki”. Vahvana kertojaäänenä teoksessa on Käsivarren taistelujen luutnantti Martti Takkinen (1919–2008), jonka silminnäkijäkertomukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

Lue lisää

Eränkävijät – Metsästys- ja kalastustarinoita Suomesta

Mika Kulju (Gummerus 2017)

Eränkävijät sukeltaa televisiosta tutun porukan kanssa koko Suomen erätarinoihin. Suositun erä-tv-sarjan suosikit kertovat hauskoja ja koskettavia tarinoita omista kokemuksistaan ja tv-sarjan kuvauksista kameran ulkopuolelta. Eränkävijät kertaa niin karhuretkelle valmistautumista, retkiä salaisiin kalapaikkoihin Lapin erämaassa ja eräkoirien Sukan ja Hopin koulutusta, kuin luontoretkeilyn pellepelottoman Manun ihmevekottimien valmistusta.

Lue lisää

Luottoa elämän virrassa - Tornion Osuuspankki 1922–2017

Mika Kulju (Tornion Osuuspankki 2017)

Kirja kertoo Tornion Osuuspankin kasvutarinan vuosina 1922–2017. Tornion Osuuspankin juurena oleva Vojakkalan Osuuskassa perustettiin vuonna 1922 auttamaan kylän ihmisiä rahoitusta järjestämällä. Tuskinpa kukaan Vojakkalan Osuuskassan perustajista olisi voinut edes unelmoida, että tuosta juuresta kasvoi vuosikymmenten saatossa koko talousalueen merkittävin rahoitus- ja sijoituspalvelujen tarjoaja. Samalla teos on läpileikkaus itsenäisen Suomen taloushistorian merkittävimpiin vaiheisiin.

Tuntematon jatkosota - TK-miesten sensuroidut dokumentit

Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski (Gummerus 2015)

Kirja tuo esiin yli 70 mykistävää TK-miesten (tk = tiedotuskomppania) kirjoittamaa artikkelia, jotka syystä tai toisesta jätettiin julkaisematta sodan jylyssä.
Lue lisää

Kohtalona Tali-Ihantala - Ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa

Mika Kulju (Gummerus 2014)

Tali-Ihantala 1944 on suurin koskaan Pohjoismaissa käyty taistelu, joka vaati kahdessa viikossa 1100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen suomalaisiin verrattuna. Tali-Ihantalassa ratkaistiin Suomen kohtalo, sillä suurimman yksittäisen torjuntavoiton jälkeen Neuvostoliiton haaveet Suomen valloituksesta alkoivat hiipua.

Lue lisää

Lapin sota 1944–1945

Mika Kulju (Gummerus 2013)

Lähes seitsemän kuukautta kestänyt Lapin sota on jäänyt suomalaisessa historiankirjoituksessa huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin talvisodan ja jatkosodan taistelut itärajalla. Lapin sota 1944-1945 on ensimmäinen yleisteos aiheesta yli 30 vuoteen. Kirja kertoo kattavasti suomalaisten viimeisen taipaleen toisessa maailmansodassa.
Lue lisää

Raatteen tie - jäätynyt helvetti

Mika Kulju (Gummerus 2013)

Teos perustuu iPad-sovellukseen Frozen Hell ja sisältää harvinaista sekä ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.
Lue lisää

Frozen Hell

Mika Kulju (Gummerus 2011)

Frozen Hell is the first enhanced book to describe the dramatic early battles of the Second World War between the Soviet Union and Finland in the winter of 1939-1940. This unique interactive book includes stunning photographs and film material that demonstrate how the small nation of Finland overcame an enemy many times bigger in unbearably cold conditions.

Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff

Mika Kulju (toim.) (Gummerus 2012)

Muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff julkaistiin huhtikuussa 2012. Mika Kuljun toimittama teos kertoo Terentjeffin tarinan Oulaisten Matosaaren pelloilta elektroniikkateollisuuden huipulle.
Lue lisää

Kenraalin viisi sotaa - Hjalmar Siilasvuon elämäkerta

Mika Kulju (Gummerus 2011)

Raatteen tien suurvoitto ja Tornion maihinnousu ovat legendaarisia taisteluita, joiden ansiosta kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo (1892-1947) on jäänyt historian lehdille. Siilasvuon omapäinen ja diivamainen persoona ärsytti monia, joten ylistäjien rinnalla riitti myös äänekkäitä kriitikkoja ja selkään puukottajia.

Teos piirtää kuvan värikkäästä suomalaisesta sotasankarista, joka jakoi mielipiteitä.
Lue lisää

Raatteen tie

Mika Kulju (Ajatus Kirjat 2007 ja laajennettu laitos 2009)

Teos kertoo Raatteen tien tarinan ja rikkoo samalla taisteluun liittyviä myyttejä. Kirja esittelee uusia näkökulmia taistelun tapahtumista, taustoista ja jälkinäytöksestä. Suurin osa lähteinä käytetyistä sotapäiväkirjojen otteista julkaistaan ensimmäisen kerran. Raatteen tie valittiin sotasankari.fi:n äänestyksessä Vuoden sotakirjaksi 2007. Teoksen laajennettu laitos on julkaistu lokakuussa 2009.
Lue lisää

Tornion maihinnousu 1944

Mika Kulju (Ajatus Kirjat 2009)

Tornion maihinnousu 1. lokakuuta 1944 oli Lapin sodan todellinen lähtölaukaus, joka päätti lopullisesti suomalais-saksalaisen aseveljeyden. Tässä uhkarohkeassa operaatiossa suomalaiset siirtyivät suojaamattomana laivasaattueena Röytän satamaan ja saksalaiset joukot yllätettiin täysin. Teos luo uusia näkökulmia Tornion taistelujen ratkaisuvaiheisiin.
Lue lisää

Oulun ihmeen tekijät

Mika Kulju (Ajatus Kirjat 2002 / Shinhyoron 2008)

Kirja kertoo Oulun teknologiailmiön historian. Päähenkilöitä ovat mm. Seppo Säynäjäkangas, Jorma Terentjeff, Veikko Lesonen, Lauri Kuokkanen, Matti Otala ja Pertti Huuskonen. Teos on käännetty japaniksi.

Kärpät - pohjoisen kiekkoihme

Mika Kulju (Avanti Broadcasting 2003)

Oulun Kärpät on suomalaisen urheiluelämän suurimpia menestystarinoita 2000-luvulla. Kirja kertoo Kärppien nousun konkurssista osinkoa jakavaksi menestyväksi yritykseksi.

Parasta betonista vuodesta 1958

Mika Kulju (YBT 2008)

YBT on ylitorniolainen yritys, joka työskentelee betonin parissa toisessa sukupolvessa. Teos kertoo Alapurasten perheyritysten tarinan, joka on samalla osa Pohjois-Suomen modernin rakentamisen historiaa.

Suomalaisen alihankintateollisuuden uranuurtaja - PKC Group 1969-2004

Mika Kulju (PKC Group 2004)

PKC Group Oyj:n historia on pienen pohjoissuomalaisen tehtaan kasvutarina kansainväliseksi konserniksi, johon kuuluvat tytäryhtiöt Brasiliassa, Venäjällä ja Virossa. Kirja on käännetty englanniksi, venäjäksi ja viroksi.

Nuori satavuotias - Oulun Pyrintö 1904-2004

Erja Aikavuori ja Mika Kulju (Oulun Pyrintö 2004)

Oulun Pyrintö on Suomen perinteikkäimpiä urheiluseuroja. Teos kertoo oululaisseuran tähtihetkistä yleisurheilussa, painissa, voimistelussa, painonnostossa ja kansan liikuttajana.

Havator Go - Historia 1956-2016

Mika Kulju (Havator Group 2016)

Teos kuvaa nostopalveluita, erikoiskuljetuksia, elementtiasennuksia ja satamanosorturipalveluita tarjoavan Havator-konsernin historian. Kirja on käännetty englanniksi ja ruotsiksi. Havator Go on itsenäinen jatko Mika Kuljun vuonna 2006 toimittamalle "Luja tahto - Havator Group 1956-2006" historiakirjalle. Luja tahto kertoo, miten Havator Group kasvoi torniolaisesta perheyrityksestä kansainväliseksi toimijaksi. Kirja on käännetty englanniksi ja ruotsiksi.

 

Please reload