TIETOKIRJAT

zelenskyi_www_edited.jpg

Mika Kulju

Zelenskyi - Koko tarina (Readme.fi 2022)

”Minä tarvitsen ammuksia, en kyytiä.”

Näin vastasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Yhdysvaltojen tarjoukseen noutaa hänet pois Kiovasta Venäjän hyökkäyksen keskeltä. Venäjän hyökkäys naapurimaataan kohtaan oli raaka ja törkeä, mutta Zelenskyin esimerkin mukaisesti ukrainalaiset päättivät taistella. Jo parin ensimmäisen taistelupäivän aikana Ukrainan nuorekkaasta presidentistä kasvoi kansainvälinen elävä legenda ja esikuva kaikille vapautta arvostaville eurooppalaisille. Rohkeutensa ansiosta hän on meidän aikamme kunnioitetuin eurooppalainen valtiomies.

kirjeita_raatteen_tielta_ekirja12426.jpg

Mika Kulju

Kirjeitä Raatteen tieltä - Suomalaisen kersantin sotapolku Suomussalmelta Sallaan (Gummerus 2018 ja 2021)

Saatavana äänikirjana ja e-kirjana

”Eiköhän se taasen pehmitä Molotovin poikia niin kuin Raatteessa."

Näin toivoi kersantti Heikki Kulju pakkasen auttavan Kuhmossa 13.2.1940 kirjoittamassaan kirjeessä. Kolme päivää myöhemmin hän oli harvinaisen hyvällä tuulella, kun vaimo oli lähettänyt valokuvia kotoa. Korsussa saattoi kuvia katsellessa mennä tuntikausia yksinäisiin ajatuksiin vaipuneena.

Kirjeitä Raatteen tieltä on kersantti Heikki Kuljun (1915-1941) sotapolun kuvaus ja samalla läpileikkaus menestyneen tietokirjailijan tähänastiseen tuotantoon.

tuntematon_jatkosota.jpg

Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski

Tuntematon jatkosota

Saatavana myös e-kirjana

Kirja tuo esiin yli 70 mykistävää tiedotuskomppanioiden miesten kirjoittamaa artikkelia, jotka syystä tai toisesta jätettiin julkaisematta sodan jylyssä.
Monet aikansa johtavat kirjailijat, valokuvaajat, journalistit ja mainosmiehet kuten Simo ”Aapeli” Puupponen, Matti Hälli ja Veikko Ennala toimivat virallisen Suomen propagandan tekijöitä. Kirja avartaa kuvaa myös heistä.

raatteentie.jpg

Mika Kulju

Raatteen tie (Ajatus Kirjat 2007 ja laajennettu laitos 2009)

Raatteen tie teosta voidaan pitää modernin suomalaisen sotakirjallisuuden klassikkona. Teoksen eri laitosten painoksia on julkaistu Suomessa 39 000 kappaletta. Lisäksi kirja on käännetty ruotsiksi ja liettuaksi.

taistelulentajat_blogi.jpg

Mika Kulju

Taistelulentäjät - Suomalaiset legendat 1939-1945 (Readme.fi 2021)

Lokakuussa 2021 ilmestynyt teos kertoo suomalaisten taistelulentäjien sankariteoista ja myös kovista kohtaloista talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin
sodassa. Mukana on sekä tuntemattomia taistelukertomuksia että ilmasodan klassikoita, jotka kerrotaan uudesta narratiivisesta näkökulmasta. Tärkeänä lähdemateriaalina ovat jatkosodan aikana julkaisematta jääneet tk-miesten tekstit, joista suurta osaa hyödynnetään historiantutkimuksessa nyt ensimmäisen kerran.

kohtalona_tali_ihantala_2018.jpg

Mika Kulju

Kohtalona Tali-Ihantala (kuvateos, Gummerus 2018)

Saatavana myös äänikirjana ja e-kirjana

Tali–Ihantala 1944 on suurin Pohjoismaissa käyty taistelu. Se vaati kahdessa viikossa 1 100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen.

Tali-Ihantalassa ratkaistiin Suomen kohtalo, sillä suurimman yksittäisen torjuntavoiton jälkeen Neuvostoliiton haaveet Suomen valloituksesta alkoivat hiipua.

Tämä on menestysteoksen päivitetty ja kuvitettu painos.

lapin_sota_kansi.jpg

Mika Kulju

Lapin Sota 1944-1945 (Gummerus 2013)

Lähes seitsemän kuukautta kestänyt Lapin sota on jäänyt suomalaisessa historiankirjoituksessa huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin talvisodan ja jatkosodan taistelut itärajalla. Lapin sota 1944-1945 on ensimmäinen yleisteos aiheesta yli 30 vuoteen. Kirja kertoo kattavasti suomalaisten viimeisen taipaleen toisessa maailmansodassa.

ihmeentekijat_kansi.jpg

Mika Kulju

Oulun ihmeen tekijät (Ajatus Kirjat 2002)

Kirja kertoo Oulun teknologiailmiön historian. Päähenkilöitä ovat mm. Seppo Säynäjäkangas, Jorma Terentjeff, Veikko Lesonen, Lauri Kuokkanen, Matti Otala ja Pertti Huuskonen. Teos on käännetty japaniksi.

kaksintaistelu_lumessa.jpg

Mika Kulju

Kaksintaistelu lumessa – Lapin talvisota 1939–1940 (Gummerus 2019)

Mäntyvaaran ja Pelkosenniemen taistelut ovat turhaan jääneet kuuluisien Suomussalmen mottitaistelujen varjoon.

Tämä kirja kertoo näiden Suomen historiaan oleellisesti kuuluvien tapahtumien kulun faktojen valossa ja koko talvisodan kontekstissa. Teos on myös läpileikkaus talvisodan historiaan ja kunnianosoitus veteraanisukupolven tarinankerronnan perinteelle.

kasivarren_sota_kansi.jpg

Mika Kulju

Käsivarren sota – Lasten ristiretki 1944-1945 (Gummerus 2017)

Käsivarren sota kertoo ensi kertaa tässä laajuudessaan 600 nuoren suomalaisen arktisista taisteluista Lapin sodan viimeisinä kuukausina. Nuorukaisten sotatie sai aikalaisiltaan nimen ”lasten ristiretki”.

Vahvana kertojaäänenä teoksessa on Käsivarren taistelujen luutnantti Martti Takkinen (1919–2008), jonka silminnäkijäkertomukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

jorma_terentjeff_www.jpg

Mika Kulju

Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff (Gummerus 2012)

Muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos Jorma Terentjeff julkaistiin huhtikuussa 2012. Mika Kuljun toimittama teos kertoo Terentjeffin tarinan Oulaisten Matosaaren pelloilta elektroniikkateollisuuden huipulle.

tm_kansi_large.jpg

Mika Kulju

Tornion maihinnousu 1944 (Ajatus Kirjat 2009)

Tornion maihinnousu 1. lokakuuta 1944 oli Lapin sodan todellinen lähtölaukaus, joka päätti lopullisesti suomalais-saksalaisen aseveljeyden. Tässä uhkarohkeassa operaatiossa suomalaiset siirtyivät suojaamattomana laivasaattueena Röytän satamaan ja saksalaiset joukot yllätettiin täysin. Teos luo uusia näkökulmia Tornion taistelujen ratkaisuvaiheisiin.

Mika Kuljun koko muun tuotannon löydät täältä.